20.7 C
Província de Tarragona
Dilluns, maig 27, 2024

Apropar els castells al territori des de la URV

Marta Calull, directora de la Càtedra per a l’Estudi del Fet Casteller.

La professora i investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV, Marta Calull, ha estat recentment nomenada directora de la Càtedra per a l’Estudi del Fet Casteller. Castellera dels Xiquets de Tarragona, pretén mantenir i consolidar els objectius marcats per qui en va ser director fins al passat mes d’abril, Alfons González, amb uns plans de futur que permetin fer estudis ambiciosos i la digitalització d’obres al voltant del fet casteller juntament amb el Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) de la Universitat Rovira i Virgili.

marta calull, nova directora de la càtedra per a l’estudi del fet casteller

Calull defineix la Càtedra, impulsada originàriament per la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i la URV, com una eina de reflexió, debat i divulgació al voltant del fet casteller, amb la pretensió de crear un espai de formació per a futurs investigadors i experts en matèria de castells. La nova directora afirma que “busquem i sorgeixen de forma natural diversos estudis”. A tall d’exemple, actualment se n’està fent un sobre la sinistralitat de la canalla en els castells. “Té una importància especial, perquè habitualment sentim a dir que els nens i nenes es fan molt de mal quan cau un castell i servirà per veure si és així”, detalla. Aquest estudi compara les lesions de caigudes castelleres amb les que existeixen en la pràctica del futbol.

la càtedra és “una eina de reflexió, debat i divulgació”

La Càtedra per a l’Estudi del Fet Casteller també ofereix accions de suport a la recerca per elaborar el treball de recerca de Batxillerat, el treball de fi de grau o la tesi doctoral. Calull considera que és important apropar la Càtedra als joves. El fet que anteriorment ja hagués estat la coordinadora de la Facultat de Química amb els centres de secundària la fa tenir especial sensibilitat en aquest àmbit. Tot i això, alguns estudiants que són castellers ja tenen ben present aquest tema per a les seves investigacions. Enguany la Càtedra ja ha rebut tres sol·licituds d’assessorament, una més que el 2022.

Calull el dia del seu nomenament

Marta Calull i Alfons González, els dos professors que formen part de la Càtedra, continuen treballant dia rere dia per impulsar-la. Ja han planificat la creació d’un fons específic casteller al web del CRAI i la digitalització d’obres ja descatalogades i sense drets d’autor. “Podem dir que ja està en marxa”, assegura la tarragonina. A més, es vol fer una base de dades d’experts universitaris en el fet casteller per focalitzar a quines persones contactar a l’hora de realitzar un estudi i fer la tria de les diferents obres a digitalitzar.

volen apropar-se als joves amb accions de suport a la recerca

La nova directora també manté la seva voluntat de continuar treballant estretament en el projecte Castells de Ciència, impulsat per la Unitat de Comunicació i Divulgació de la Ciència de la URV, a través del qual es fa divulgació de conceptes científics des de diferents disciplines amb els castells com a fil conductor. El projecte es va presentar a principis de 2022, durant el qual Calull va tenir una intervenció destacada —va participar amb la redacció d’un article divulgatiu i impartint una xerrada sobre castells i ciència— i ara ja se n’ha iniciat una segona temporada. Enguany s’ha treballat la dificultat tècnica dels castells des del punt de vista matemàtic i es vol continuar ampliant el projecte en altres disciplines. A més, l’objectiu és potenciar Castells de Ciència en ciutats referents del territori com Tarragona, Reus o Valls i fer xerrades sobre els temes que s’han tractat.

la càtedra potencia el projecte ‘castells de ciència’

Calull vol seguir impulsant tots aquests estudis i, en la mesura que es pugui, “fer-ne de més ambiciosos”. Admet que un estudi que li agradaria molt portar a terme és l’anàlisi de les dimensions que haurien de tenir les pinyes perquè els castells fossin segures en cas de caiguda. Estan cercant finançament per fer-lo, així com un grup d’experts que vulguin portar a terme aquest estudi, que defineix com gairebé “una tesi doctoral”.

Marta Calull, a la presentació dels Castells de Ciència

Marta Calull té un perfil científic que no li impedeix apropar-se al fet casteller des de la universitat. “Com a científica veig altres punts de vista dels castells i noves possibilitats”, exclama. Té clar que “als castells hi ha molta ciència, i no només física, també altres disciplines”. Calull assegura que “hi ha molta química darrere els castells”, des dels materials per fer els cascs, els teixits de les camises o, fins i tot, la relació de les sensacions i les emocions.

calull és investigadora i castellera dels xiquets de tarragona

Hi ha diferències entre viure els castells com a castellera o investigadora? “És complementari. Ser castellera et fa estimar els castells i quan ets dins veus que hi ha coses que afecten que potser no t’hauries imaginat mai”. Tot i que per dirigir una càtedra no és necessari ser casteller o castellera, sí que assegura que cal “tenir una estima pels castells”.

Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here