23.7 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 10, 2024

Cinc reflexions del Perpetuador de les Festes 2023

Salvador Fà, a la plaça de les Cols, epicentre de les festes de Tarragona, en un imatge captada el 2 de maig del 2020, en ple confinament. Foto: David Oliete.

“Veig trempera i il·lusió, i en cap cas una reducció de participants en la Festa Major”. En el pitjor moment de la pandèmia, Salvador Fà Vallverdú pronosticava en una entrevista amb el FET que la Covid-19 no deixaria conseqüències negatives a les festes Santa Tecla. Ho deia al maig de 2020, quan encara no feia ni dos mesos del confinament total pel coronavirus.

salvador fà rebrà el reconeixement el proper 15 de setembre

“La situació actual és la millor per poder créixer i per repensar part de la festa sense fer-ne trontollar els fonaments. Alguns elements hauran de superar els canvis de lideratge fent el relleu als que van formar part de l’empenta de finals dels anys 80 i que van impulsar alguns dels elements que avui formen part del Seguici, però tot fa pensar que això es farà amb certa normalitat veient el jovent que hi ha al darrere”.

El Perpetuador de les Festes 2023 va ser el comissari de la celebració dels 700 anys de Santa Tecla. Foto: David Oliete.

Aquesta segona declaració també és de Salvador Fà l’estiu de 2020 en un moment de màxima incertesa per la Covid. L’havien nomenat comissari de l’Ajuntament per celebrar els 700 anys de l’arribada de la relíquia del Braç i la pandèmia el va obligar a moure i retardar moltes iniciatives, però se’n va sortir amb nota molt alta.

“santa tecla representa l’orgull de pertinença”

Sempre optimista i convençut, el fundador de l’Esbart Dansaire de Tarragona assegura al FET una tercera declaració: “No tinc dubtes que l’estructura bàsica que composa avui en dia la part més tradicional de la festa (Seguici i castells, principalment) podrà continuar mantenint Santa Tecla com una de les millors i més participatives del país”. Una festa que defineix com “un espai d’autoafirmació i d’orgull de pertinença“.

Salvador Fà, cap de portants de la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió, davant l’església de Sant Joan. Març de 2021. Foto: Marc Colilla.

Aquest és el to habitual de la persona que serà nomenada Perpetuadora de les festes de Santa Tecla d’enguany durant el tradicional acte de La Crida, el divendres 15 de setembre. Un reconeixement merescudíssim a una peça clau en els darrers 40 anys de la cultura popular i tradicional de Tarragona. 

“no ens podem permetre rebaixar el nivell assolit”

Salvador Fà -membre de la Comissió Assessora del Seguici Popular de Tarragona des de la seva creació el 1991- també es distingeix per l’exigència i la cerca de l’excel·lència. En una altra entrevista amb el FET, feia aquesta quarta declaració, clara i precisa: “No ens podem permetre perdre, ni tan sols rebaixar, el nivell assolit”.

Fà, que pertany a l’Esbart Dansaire de Tarragona des de la seva fundació el 1982, ha estat un dels principals impulsors del Seguici. Ha participat activament en la recuperació del Ball de Gitanes, Ball de Serrallonga, Ball de Pastorets i Ball dels Set Pecats capitals, i ha assessorat el Ball de Cossis i el Ball de Titans.

Salvador Fà i Rosa Llorach, teclers de tota la vida, a la presentació de la revista 37. Setembre de 2019. Foto: David Oliete

Salvador Fà ha estat protagonista en nombrosos reportatges del FET a TARRAGONA, una altra demostració de la seva vinculació a la vida social de la ciutat. No només com a representant de l’Esbart Dansaire, també com a membre actiu de la Setmana Santa. a través de la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió.

D’esquerra a dreta, Salvador Fà, Elvira Ferrando, Francesc Seritjol i Marta Arroyo, al punt neuràlgic de la plaça del Rei, en una trobada per parlar de Setmana Santa. Març de 2021. Foto: Marc Colilla.

I en l’àmbit de la Setmana Santa, la seva opinió també és molt ben considerada: “A curt termini patirem, però a la llarga, la tradició de Setmana Santa està prou arrelada com perquè tinguem el futur assegurat. Alguna entitat suarà més, però tard o d’hora tornarem a ser allò que havíem estat”, deia el març de 2021.

Cinquena i última declaració d’aquest breu recull. Dificultats? Segur. Però sempre mirant en clau de futur positiu. Aquest és el to i estil que defineix Salvador Fà Vallverdú, Perpetuador de les Festes 2023. L’enhorabona!

Salvador Fà, també amb mascareta, en el jardí de Casa Canals en un acte organitzat pel FET per parlar del 700 aniversari de la Festa Major. Foto: David Oliete.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here