30.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, juliol 21, 2024

2013: l’any del Mercat i l’Escola d’Idiomes

Façana del Mercat que dóna al carrer Colom, vista des de darrera les tanques de les obres
Façana del Mercat que dóna al carrer Colom, vista des de darrera les tanques de les obres

Com serà el 2013 a Tarragona? Què passarà a la ciutat al llarg dels propers mesos? Al FET A TARRAGONA ens proposem fer algunes previsions en clau local per a l’any que acabem d’estrenar:

No és difícil preveure que, malauradament, la crisi continuarà colpejant moltes persones i famílies tarragonines. Pugen preus i tarifes de serveis bàsics. Augmentaran l’atur, la incertesa i les dificultats econòmiques. Els serveis socials municipals atendran més usuaris, i entitats com Càritas, Creu Roja, Banc d’Aliments, Fundació Bonanit i moltes d’altres es veuran encara més pressionades per les necessitats de molts col·lectius.

Paradoxalment, i malgrat l’impacte gravíssim de la crisi i les retallades pressupostàries de les administracions públiques, Tarragona viurà aquest 2013 l’estrena de dos equipaments de primera magnitud: per ordre cronològic, s’inauguraran la nova Escola Oficial d’Idiomes a la Chartreuse i el nou Mercat Central.

Entre l’estiu i la tardor

L’EOI hauria d’estrenar el curs 2013-2014 a les noves instal·lacions de la plaça dels Infants. S’acabarà així un dels “culebrons” més llargs de la història de la ciutat i es tancarà una etapa de precarietat a l’actual seu de la Rambla Nova (no de la qualitat i el nivell d’estudis oferts). Les obres a l’antiga fàbrica de licors estan avançades i ja es pot veure des de l’exterior la nova cara de l’edifici i la distribució interna de les tres plantes.

El nou Mercat Central hauria d’obrir l’últim trimestre de 2013. L’ajuntament assegura que les feines van al ritme adequat. Es tracta de l’obra pública més important realitzada a la ciutat durant els últims 100 anys, amb un pressupost de 27 milions d’euros. La posada en marxa de l’equipament permetrà desmuntar la carpa de la plaça Corsini i traslladar al seu indret original el mercadet dels dimarts i dijous que des de fa més de cinc anys ocupa el tram central de la Rambla Nova.

La Chartreuse presenta una nova cara en la recta final de les obres per acollir l'Escola Oficial d'Idiomes
La Chartreuse presenta una nova cara en la recta final de les obres per acollir l’Escola Oficial d’Idiomes

Trens i autovies

L’any 2013 tambe serà l’any del tercer fil. L’Estat començarà per Castellbisbal les obres de connexió ferroviària per ample internacional amb el port de Tarragona i les indústries químiques. Un projecte que pot estar enllestit el 2015 i que manté obert el debat sobre el seu caràcter provisional.

Parlant d’infraestructures de competència estatal, a la primavera s’acabaran les eternes obres a la T-11 (cinc anys de treballs lents que han posat a prova la paciència dels conductors i dels veïns dels barris de Ponent). I a finals d’aquest 2013 (potser, abans) se suposa que ja podran passar els cotxes per la nova A-27 en el tram Tarragona-El Morell. Un tram petit i clarament insuficient, que es quedarà aturat a l’alçada del polígon petroquímic, perquè no hi ha diners per continuar l’autovia cap a Valls.

Les obres del tercer fil mantindran obert el debat sobre la seva provisionalitat i el futur de la Façana Marítima
Les obres del tercer fil mantindran obert el debat sobre la seva provisionalitat i el futur de la Façana Marítima

Urbanisme, mobilitat i Jocs

A principis de 2013, si no hi ha sorpreses d’última hora, entrarà en vigor el POUM, un cop la Generalitat doni el vist i plau al text refòs, després d’una altra història interminable que els ciutadans no entenen.

També aquest any veurem acabar la implantació de les àrees verdes d’aparcament per tot el centre de la ciutat i assistirem a  l’aprovació del Pla director dels Jocs Mediterranis i la concreció de les instal·lacions que s’hi han fer noves, la seva ubicació i el seu finançament.

L’ajuntament de Tarragona continuarà patint amb els deutes de la Generalitat per pagar diferents serveis, sobretot en l’àmbit social. Haurà d’aclarir com i quan rep els diners que ha avançat per construïr l’EOI a la Chartreuse, i quina aportació final fa el govern espanyol al nou Mercat.

Interrogants i desitjos

Posats a mirar d’aclarir projectes i equipaments: s’avançarà en el complex Tabacalera? Es definirà alguna cosa respecte el Banc d’Espanya? I en relació a la Savinosa? Es decidirà què fer amb la Ciutat Residencial tancada des de fa un any? S’obrirà la presó de Mas Enric que permetrà alliberar el centre de l’avinguda República Argentina? S’acabarà la nova caserna de la Guàrdia Urbana? Algú recuperarà el vell projecte de Ciutat de la Justícia? I moltes altres preguntes… segurament sense resposta.

L’estrena del 2013 ens deixa també incògnites en un àmbit estrictament de política local: tindrà lloc finalment la fusió de cinc empreses municipals en una Agrupació d’Interès Econòmic (AIE)? Es mantindrà l’actual situació política a l’ajuntament amb un govern que va fent i una oposició que s’absté a la majoria de temes? Es concretarà algun tipus de pacte estable per reforçar l’equip de govern?

I el més important: definirem un projecte sòlid de ciutat? Elaborarem un relat que ens ajudi a tenir perspectives clares del que Tarragona vol ser a mig i llarg termini? Les respostes les tindrem al llarg d’un 2013 que s’espera ple d’entrebancs i dificultats.

Malgrat tot, bon any des del FET A TARRAGONA, aquest nou i modest canal de comunicació impulsat per periodistes inscrits a les llistes de l’atur, però amb ganes d’explicar el que passa a la ciutat i donar veu als seus protagonistes.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here