13.8 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Tarragona, turisme i castells

A finals de desembre apuntàvem des del FET A TARRAGONA que el potencial turístic de la ciutat presenta moltes oportunitats en diversos àmbits, i citàvem el cas dels castells. Dèiem que, per exemple, es podria oferir algun producte que permeti als turistes veure un assaig de les colles o organitzar visites a la Tarraco Arena Plaça com a escenari del Concurs, el gran esdeveniment del món casteller.

Imatge de l'últim Concurs de Castells a la Tarraco Arena Plaça (foto: David Oliete)
Imatge de l’últim Concurs de Castells a la Tarraco Arena Plaça (foto: David Oliete)

Fem aquesta breu introducció abans de celebrar i aplaudir la iniciativa de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i la colla de castellers Xiquets de Tarragona d’organitzar tot un seguit d’activitats que compten amb el suport del Patronat Municipal de Turisme. Perquè la voluntat és apropar el rerefons de l’activitat castellera a la gent de la ciutat, però sobretot potenciar fora la marca de Tarragona com a capital castellera.

Felicitem les dues entitats, però hi trobem a faltar Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau. I lamentem la nul·la coordinació entre les àrees municipals de Turisme i Cultura en els preparatius de l’activitat promocional.

Una setmana castellera

“Tarragona, ciutat de castells” es desenvoluparà del 24 al 30 de juny. Arrencarà amb la diada de Sant Joan i es tancarà el dissabte 29 amb una exhibició castellera a la plaça del Rei, i el diumenge 30 amb una visita guiada i un vermut casteller. També s’hi han programat activitats perquè el públic participi directament en els assajos, els actes socials o l’escola de castells.

Portes endins de la ciutat, les dues colles pretenen apropar aquesta activitat als tarragonins i convidar-los a sumar-s’hi per augmentar el nombre de camises i, d’aquesta manera, poder construir castells més grans. La idea és molt atractiva en un moment en què la Jove i els Xiquets de Tarragona aspiren als millors resultats de la seva història i a consolidar-se en el grup més potent del món casteller.

Portes enfora, el compromís de Tarragona Turisme de promocionar l’acció a Catalunya, Espanya i el sud de França resulta especialment interessant. Es vol coordinar amb el sector turístic privat ofertes i paquets que ajudin a reforçar la imatge de Tarragona com a capital castellera del país.

Ciutat líder

Siguem clars: el lideratge casteller se’l disputen Tarragona, Valls i Vilafranca. La capital de l’Alt Penedès compta amb la millor agrupació del moment i la que millor ha sabut “exportar” el fenomen casteller arreu del món. La capital de l’Alt Camp és el bressol dels castells, amb la tradició històrica i dues colles d’altíssim nivell i amb la vista posada en el futur Museu Casteller.

Detall del mocador d'un casteller tarragoní abans de l'actuació (foto: David Oliete)
Detall del mocador d’un casteller tarragoní abans de l’actuació (foto: David Oliete)

Però Tarragona compta amb el gran esdeveniment del calendari casteller, el Concurs, en un emplaçament espectacular, la Tarraco Arena Plaça, que s’hauria d’explotar turísticament. Compta amb quatre agrupacions, dues de les quals entre el grup més selecte. Compta amb tres grans diades (Primer diumenge de Festa Major, Santa Tecla i Sant Magí) i una tradició única i irrepetible (la Baixada dels pilars per la Mercè). Compta amb el monument dels castells a la Rambla, el punt més fotografiat de la ciutat pels turistes.

I Tarragona compta amb uns atractius turístics molt per damunt dels que poden oferir Vilafranca i Valls. El conjunt de Tarraco Patrimoni Mundial, les platges, el clima, la gastronomia, l’oferta cultural, la Part Alta, el Serrallo, la Rambla, el Balcó… Quina ciutat pot oferir això als visitants d’arreu del món i, a més, la tradició de les “human towers”?

I la Biennal?

Posem-hi ganes, idees, empenta, imaginació, compromís i alguns diners (potser, no massa). En algun calaix municipal deu descansar el projecte de la Biennal Castellera: Què se n’ha fet?  Era i, encara és, la gran oportunitat per lligar tres conceptes bàsics: Tarragona – Concurs – Capital castellera.   Tants diners costa?

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

3 COMMENTS

  1. Curiós que l’actuació sigui un 29 de juny, diada de Sant Pere. Casualitat, o no? Sembla una “salutació amable” als reusencs. Sí, sóc molt mal pensat, però això de ben segur que els farà perdre encara més afluència de públic a una plaça del Mercadal que ja sol estar força buida (si més no els anys que hi he estat jo). Per altra banda, jo també trobo que hi haurien de ser els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau…

  2. La Cantata “Cada castell una flama”, escrita per al concurs del 2004, cantada per 5 corals de 5 ciutats castelleres, musicada per Jordi Molina i amb col·laboració amb la Cobla Mediterrània, encara és per publicar… quina desídia de ciutat. Quin desinterès dels castellers.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here