25.3 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 18, 2024

Jo, August

Portada del número 3 de la revista FET a TARRAGONA. La podeu comprar a les llibreries de la ciutat o la rebreu a casa si un en féu subscriptors
Portada del número 3 de la revista FET a TARRAGONA. La podeu comprar a les llibreries de la ciutat o la rebreu a casa si un en féu subscriptors

Fa 2.000 anys que vaig morir i encara em recordeu. Era un 19 d’agost. També us agradarà saber que vaig néixer un 23 de setembre. Creieu en el fat? Potser és una simple casualitat que celebreu les vostres festes aquests dies. O potser és que no m’heu esborrat de la vostra memòria i encara em rendiu culte…

 

Jo, August, vaig ser el vostre primer emperador i el de tots els romans. Feia tants anys que la República feia aigües i que naufragàvem en una guerra civil constant!

 

Només tenia 16 anys quan el meu oncle adoptiu, Juli César, em va nomenar el seu hereu. La seva mort, en mans dels que el consideraven un tirà, em va abocar al poder. Van ser uns anys negres: d’aliances febles, d’intrigues salvatges i d’enfrontaments sanguinaris. Aliats com Marc Antoni, a qui vaig casar amb la meva germana, van acabar sent enemics ferotges. Sols vaig poder respirar tranquil quan ell va morir,  junt amb Cleòpatra després de la desfeta d’Actium.

 

Poc a poc, el Senat em va anar transferint més i més poders. M’aclamaven! I creieu-me: jo no ho volia. O potser sí… Em van fer cònsol. Em van atorgar el control total sobre l’exèrcit i les províncies. Més endavant em van erigir summe pontífex i després de la meva mort m’elevaren als altars dels déus.

(…)

Tot ho vaig fer sobre les bases de la República, a la qual no vaig renunciar mai obertament. Calia que res canviés per canviar-ho tot. Censos, una legislació única, un únic sistema econòmic, una cartografia acurada, un únic culte imperial, un sistema de control de preus dels aliments, una xarxa de carreteres que encara conserveu… És tant el que us vaig deixar en herència!!

 

Tant, que la meva empremta segueix viva i 2.000 anys després encara parleu de mi.

 

Aquest és un fragment del primer reportatge del dossier de 16 pàgines que la revista FET a TARRAGONA dedica a la figura d’August i al festival Tarraco Viva. La revista és una peça que agradarà els col·leccionistes. La podeu trobar a: Llibreria de la Rambla, Llibreria Adserà, Llibreria La Capona, Cal Matias al Serrallo, Espai Turisme del carrer Major, El Lloro i La Cocotte. També us en podeu fer subscriptors per només 30€ l’any i rebreu totes les revistes còmodament a casa.

 

[August serà la figura principal del festival Tarraco Viva que enguany se celebrarà entre el 5 i el 25 de maig i que, per primera vegada, s’allargarà durant vint dies. La vida i la mort de l’emperador seran l’eix principal del certamen que oferirà més 800 activitats amb la participació d’un miler de tarragonins i de nombrosos grups de reconstrucció històrica vinguts de fora]

Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here