Advertisement
18.1 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 6, 2023

Griselda Pastor: “El cas de Catalunya preocupa molt a Europa”

La periodista Griselda Pastor amb la platja de la Mora, al fons (foto: David Oliete)
La periodista Griselda Pastor amb la platja de la Mora, al fons (foto: David Oliete)

És una de les periodistes més veteranes a Brussel·les, després de setze anys d’experiència. Filla de radiofonistes, Griselda Pastor (1961) va començar a l’antiga Ràdio Tarragona i de seguida va fer carrera a la Cadena SER, on continua posant veu al que diu Europa. Coneix a fons les seves institucions i líders i en critica especialment la gestió que han fet de la crisi econòmica.

(…)

Com qualifiques la gestió europea davant la crisi?

De cara al ciutadà, ha actuat amb molta irresponsabilitat. Diuen que han salvat l’euro i, de moment, és veritat, però també és cert que qui ha pagat és el ciutadà normal, sobretot el dels països del sud. Això s’ha fet a esquenes de la gent, sense debat. És molt difícil el control democràtic perquè el poder està distribuït d’una manera estranya i ningú amb càrrec a les institucions europees assumeix cap responsabilitat. En tot el període de crisi, no hi ha hagut cap dimissió, i sense dimissions polítiques, Europa no podrà ser creïble. S’han comès errors enormes en la gestió de la crisi i s’han deixat passar com si res. Un projecte polític amb futur exigeix que s’assumeixin responsabilitats i, a aquestes alçades, malgrat la pluralitat d’institucions, seus i càrrecs, la imatge que es transmet és que no hi ha ningú que se’n senti culpable.

(…)

Quina impressió tens des de Brussel·les del procés polític que viu Catalunya?

Al començament no entenia com s’havia fet el salt a l’independentisme de molta gent i de partits com Convergència Democràtica. Ara segueixo sense entendre-ho gaire, tot i que els arguments són justos (la sentència infumable del Constitucional, la llei del català…), però crec que el ‘cas Pujol’ mata bona part del procés i a fora es veu molt poc la possibilitat d’una independència de Catalunya; és un element que destorba. L’actitud europea és la de no dir res en públic que molesti el govern espanyol. El procés es veu inviable si no hi ha un acord amb l’estat central.

Europa analitza diferent els casos d’Escòcia i Catalunya?

Jo crec que ha estat molt preocupada pel cas català. Ara bé, el pas de la Gran Bretanya deslegitima la posició del govern espanyol respecte Catalunya. Jo hi veig dos problemes: és factible o no la independència? Amb o sense independència, quina és la legitimitat del govern espanyol a l’hora de conduir aquest procés? Jo crec que aquesta legitimitat s’ha vist molt qüestionada en els darrers dos anys, ha hagut d’invertir uns esforços enormes per frenar uns discursos des de fora que el podien perjudicar i ha cremat moltes naus.

(…)

Aquest és un fragment de l’entrevista a la periodista tarragonina Griselda Pastor que publiquem a la revista FET a TARRAGONA. La revista la podeu trobar als quioscos i llibreries de la ciutat i inclou de regal el DVD ‘El somni de Pau Casals’ sobre la història del Concurs de Castells de Tarragona.

 

Us convidem a fer-vos-en subscriptors per només 30€ l’any i rebreu la publicació bimestral còmodament a casa. Podeu complimentar la subscripció clicant aquí. La nostra és una aposta pel periodisme tarragoní reflexiu i de qualitat.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here