18.8 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

Amants dels llibres

Carmen Gómez i Antoni Tur, en la sala de lectura del seu domicili (foto: David Oliete)
Carmen Gómez i Antoni Tur, en la sala de lectura del seu domicili (foto: David Oliete)

“Els llibres són amics que, si els obres, et poden aconsellar, i si els deixes tancats, callen i no t’importunen”, assegura la historiadora Carmen Gómez. Ella i el seu marit, el filòsof Antoni Tur, cohabiten amb 13.940 amics silenciosos que reposen en diversos indrets de la casa, començant pel rebedor, on s’hi apleguen les memòries i biografies. Aquí jugar al Tetris és obligatori, perquè setmanalment hi entren noves adquisicions que cal col·locar en un lloc determinat.

 

Si l’Antoni i la Carmen fossin personatges de la novel·la Fahrenheit 451, de Ray Bradbury, la seva rutilant biblioteca seria un objectiu estratègic dels bombers piròmans. En els darrers anys, la Carmen ha assumit la feina de formiga d’inventariar tots els llibres: “Anoto nom i cognoms de l’autor, el títol de l’obra, l’any d’edició, la col·lecció, el número de pàgines, la temàtica, l’idioma en què està escrit i altres qüestions, com ara si està dedicat per l’autor o si es tracta d’una traducció d’una persona molt significada”. Les obres relacionades amb la filosofia i la història són les que més abunden a la seva biblioteca particular, en la qual també figuren revistes i diaris com són L’Avenç i Le Monde Diplomatique, i curiositats com una Bíblia en esperanto.

 

L’Antoni i la Carmen es van conèixer a la Universitat de València, quan cursaven les seves respectives carreres. Del seu pas per la capital del Túria en tenen un record en forma de llibre malmès per la ultradreta: un poemari de Marià Villangómez comprat a la Llibreria Tres i Quatre, tacat de pintura en un dels atemptats dels blaveros a l’emblemàtic establiment, ubicat aleshores al carrer Pérez Bayer de València. L’Antoni, nascut a Formentera, i la Carmen, provinent de Puebla de Don Fadrique (Granada), van arribar a Tarragona als anys 70, i des d’aleshores fins a la seva jubilació van treballar en el camp de la docència.

 

“Pròpiament, no som guardadors de llibres, sinó que en som amants”, explica l’Antoni. Entre els exemplars que més s’estima hi ha les primeres edicions de Gumersindo de Azcárate (1840-1917), el pensador i polític krausista al qual va dedicar la seva tesi doctoral; la Carmen, en canvi, aglutina una quantitat ingent de llibres d’història contemporània, especialment relacionats amb la Tarragona primoriverista, sobre la qual tractava la seva tesi. La majoria dels llibres de la casa porten marcat l’ex-libris –la marca de propietat d’un llibre– dels Tur-Gómez, que representa un gat que ha vist un ratolí dibuixat en un llibre, i que l’intenta atrapar.

(…)

Aquesta és una part del reportatge que publiquem íntegrament al suplement ‘Ens agrada llegir’ que es distribueix amb el número 10 de la revista FET a TARRAGONA, a la venda en llibreries i quioscos de la ciutat. També els podeu rebre còmodament a casa si us en feu subscriptors per només 30 € l’any. Subscriu-te a la revista  i ajuda a consolidar el periodisme local de qualitat.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

  1. Vaig tenir el plaer i la sort de ser alumne de la Carmen durant el Batxillerat. Gràcies per il•luminar-nos el món dintre de l’aula.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here