Advertisement Advertisement
19.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, maig 18, 2022

Muriel, ho farem possible!

Muriel Casals amb Rosa M. Codines i Albert Cortès (ANC) a les portes de la TAP, en l'últim Concurs de Castells (foto: cedida)
Muriel Casals amb Rosa M. Codines i Albert Cortès (ANC) a les portes de la TAP, en l’últim Concurs de Castells (foto: cedida)

Durant aquests darrers cinc anys a Òmnium  hi ha hagut un treball constant i valent per portar el país a la independència, per fer realitat el somni d’aquells molts que al llarg del nostra història ens han precedit en la lluita per les llibertats del nostre país.

 

Són molts, certament, els qui hi han aportat el seu talent i el seu fer per fer-ho possible, però la Muriel ho ha liderat aquests darrers anys des d’Òmnium, i va ser capaç d’aplegar, segurament com mai, molta gent, siguin socis de l’Entitat o no. El seu lideratge era compromès amb les persones i amb l’Entitat. Dona de bon fer, de bon cor, intel·ligent i austera.

 

Durant aquests anys que he  tingut el privilegi de conèixer-la, he pogut constatar que dins d’aquell cos fràgil hi havia una dona ferma en les actituds i en els fets. I m’ho constava, també, la seva manera de fer en privat una nit que va passar a casa en acabar un acte a la ciutat. L’endemà, en acomiadar-se de mi i dels meus, vaig veure que ho feia com ho fa entre molts: l’elegant senzillesa en públic i en privat.

 

Sempre estava preparada per estar al costat de la família Òmnium arreu del territori. On se la demanava, anava. Amunt i avall del país. La seva presència infonia fortalesa a l’acte i li donava prestigi, perquè el seu discurs era ferm i proper. En la seva veu, les seves paraules relataven pau i concòrdia. Sempre amb to amable, sempre conciliadora, sempre preparada per escoltar, preparada per posar solucions, per situar molt amunt l’Òmnium.

 

Muriel Casals, en una xerrada al Departament de Cultura a Tarraogna, el novembre de 2012 (foto: Fet a Tarragona)
Muriel Casals, en una xerrada al Departament de Cultura a Tarragona, el novembre de 2012 (foto: Fet a Tarragona)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diu Nelson Mandela que “allò que és il·legal i impossible, la força de la gent fa que esdevingui legal i possible”, i  la Muriel ha liderat aquesta força de la gent aquests darrers cinc anys. La seva serenor, el seu bon fer, la seva resposta intel·ligent i amable i el seu somriure franc han fet possible que la independència i la llibertat del nostre país estigui cada vegada més a prop, perquè ha donat força a la gent, energia positiva i coratge. Ens ha dit que un futur millor pel nostre poble és possible.

 

A Tarragona, durant tots aquests anys, han estat moltes les ocasions que va estar entre nosaltres. I en voldria destacar dues: un acte que vàrem fer Òmnium i l’ANC, “La dona al capdavant del procés independentista”, al teatre Metropol. La força de les dones, la Muriel Casals, la Carme Forcadell, la Isona Passola i la Núria Bosch. Va ser un acte entranyable, en el qual la Muriel va posar fermesa i convicció quan deia que hi arribaríem i ho faríem possible perquè la tenacitat de molta, molta gent i amb la convicció d’aquestes cares visibles del procés  arribaríem  a assolir, per justícia, allò que ens mereixem: la independència del nostre país. Aquest va ser un acte de país fet a Tarragona.

 

Casals a la nits dels premis literaris de Tarragona del 2015 (foto: Teresa León)
Casals a la nit dels premis literaris de Tarragona del 2015 (foto: Teresa León)

Un altre acte va ser quan, l’Òmnium del Tarragonès, que de manera conjunta treballa amb l’Ajuntament de la ciutat i el Consorci de Normalització Lingüística, per a l’organització dels Premis Ciutat de Tarragona, la Muriel ens va acompanyar en la darrera convocatòria, el mes de maig de l’any passat, en la qual es complien els vint-i-cinc anys del Premi Pin i Soler. Li vaig demanar si hi podia ser present. No en va dubtar ni un moment. Ens estimava molt i no escatimava el seu temps ni de les seves tasques més personals per ser-hi present.

 

Aquella participació seva va ser per reforçar que la cultura és el primer puntal d’un país modern i civilitzat. Va donar valor a l’estímul que signifiquen els Premis literaris per una ciutat com la nostra. Tots estàvem molt orgullosos de tenir-la entre nosaltres.

 

Ho sabem, la Muriel al capdavant d’Òmnium ha aportat moltíssim de valuós cap a la llengua i la cultura del nostre país, aquest país que vol un futur millor perquè aquesta és la voluntat dels catalans. La societat civil ha esdevingut forta, potser en part per la mateixa necessitat, però també gràcies a persones com la Muriel.

 

Amb el desig que aquesta voluntat d’un país lliure i sobirà se’ns faci una realitat política com més aviat millor, conscients, però, del molt que encara ens toca de fer per veure una Catalunya independent. I tal com deia ella, “no som aquí per buscar un somni. Nosaltres som el somni.” I el farem possible! Gràcies, Muriel.

Rosa Maria Codines, presidenta Òmnium Cultural Tarragonès. 

 

ADÉU MURIEL, ENS VEIEM A ÍTACA

Llengua, cultura, país… Aquest és el lema d’Òmnium i la seva gent prou que s’esmerça per impulsar aquests objectius. Amb la grandesa d’aquest lema era inevitable que sortissin persones com la Muriel, que sens dubte ja formen part de la història del nostre país.

Muriel Casals, amb socis d'Òmnium i membres de l'ANC a Tarragona (foto: cedida)
Muriel Casals, amb socis d’Òmnium i membres de l’ANC a Tarragona (foto: cedida)

Quan la vàrem  conèixer, la primera impressió va ser la d’una dona culta, d’aspecte fràgil. Parlaves amb ella i ja no podies deixar d’escoltar-la.  La màxima representació de la dita que amb educació es pot dir tot. Amb  mirada franca, potent i amb una personalitat  forta que trencava amb el seu aspecte més fràgil. Parlarem de la seva enorme influència i importància davant del procés més endavant, amb la rellevància que es mereix.

Avui, només ens volem acomiadar de tu, Muriel. Sempre disposada a venir a la nostra difícil Tarragona de la mà de la teva entranyable amiga Rosa  Maria Codines. Quin gran equip fèieu! El teu lideratge ha ajudat a posar les dones al davant del procés i els homes hem estat orgullosos de seguir-vos.  Adéu Muriel i gràcies per fer de mi, de tots nosaltres, unes persones més riques, perquè som més cultes. Ara acabarem el que vas ajudar a començar. Per tu, per la llengua, per la cultura, pel país. Tal i com ens vas dir, nosaltres som el somni. Gràcies per tot.

Carles X. Gómez, coordinador ANC Tarragona

 

I al FET a TARRAGONA recuperem aquest article de novembre de 2012: Òmnium té molta feina a Tarragona. 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here