19.6 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 11, 2024

El cinema com a eina d’integració juvenil

 

El grup de participants i voluntaris a la darrera sessió del projecte. Foto: Carles Uriarte

Només travessar la porta d’entrada, ja sento xivarri. He arribat al número 24 del carrer de Sant Antoni de Vila-seca, però no sé cap on m’he de dirigir. L’instint em diu que pugi les escales. Em creuo amb dos nois adolescents que baixen corrents. Arribo a una sala, on hi ha un parell de nens i la que sembla la seva monitora, jugant al futbolí. Somriu quan li pregunto pel projecte “Energía en Acción”. “Ja els sentiràs, són al pis de baix al fons”, m’assenyala.

I tant que els sento. No tinc temps ni de baixar les escales que ja escolto gresca al pis de sota. Obro la porta que –dedueixo- amaga d’on ve tot aquell escàndol. Em trobo amb una autèntica festa: una trentena de nois i noies, animats i somrients, parlen tots alhora. Asseguts al voltant de quatre taules, els joves intercanvien opinions entre ells. No aconsegueixo sentir de què parlen, però se’ls veu engrescats i molt entusiasmats.

“ENERGÍA EN ACCIÓN” DE LA FUNDACIÓ REPSOL UTILITZA EL CINEMA COM A EXCUSA PER LA INTEGRACIÓ I COHESIÓ SOCIAL DELS JOVES

“Energía en Acción” és el tercer i darrer dels projectes seleccionats per Fundación Repsol en el marc de l’activitat Transforma tu energía, juntament amb 4G – Gent Gran, Gran Gent i Epsilon – Social Lean. Aquest programa ofereix la possibilitat a treballadors de Repsol d’implicar-se en alguna temàtica social que els inquieti dissenyant un projecte social per tal de transformar i millorar, en certa mesura, el seu entorn.

En aquest cas, els components de l’equip “Energía en Acción” van decidir focalitzar la seva proposta en els joves en perill d’exclusió social, amb l’objectiu de donar-los les eines per reintroduir-se a la societat. A través d’un acord amb la Fundació La Xarxa de Vila-seca, el projecte va arribar a una vuitantena d’adolescents del municipi d’entre dotze i vint-i-cinc anys, de perfils molt variats.

Alguns participants durant el rodatge dels curtmetratges. Foto: cedida Projecte “Energía en acción”

Tot i que ja hi ha nombroses associacions que es dediquen a donar suport a aquests joves, el projecte vol fer-ho a través d’un vessant cultural: el cinema. Durant les darreres setmanes, aquesta vuitantena d’adolescents ha treballat en la realització de diferents curtmetratges de temàtica social sobre situacions de la seva experiència personal. Aquests curts no només els han servit per fer-los reflexionar sobre les seves vivències, sinó que també serviran com a material divulgatiu i educatiu per a centres docents.

UNA VUITANTENA DE JOVES HA ELABORAT QUINZE CURTMETRATGES QUE ES PUBLICARAN A LA XARXA

He d’afinar prou la vista per distingir els adults en aquest escenari: els voluntaris es camuflen en els adolescents, com si fossin part d’ells. De les parets pengen cartells sobre lleis del lleure i valors. El xivarri del principi es manté constant, sense cap variació. Tot i això, la complicitat i confiança entre voluntaris i participants es respira a l’ambient. Entre somriures i salutacions, tant els joves com els adults es van movent per la sala en un aire distès i contagiós. Des de fora, semblen una petita gran família.

Els joves han elaborat curtmetratges sobre les seves vivències personals. Foto: cecida Projecte “Energía en Acción”

 

“L’objectiu d’aquest projecte era empoderar aquests joves i demostrar-los que poden sortir dels seus cercles”, comenta Ángel, un dels impulsors i voluntaris de “Energía en Acción”. El cinema actua com a eix del projecte, però aquest és només una excusa per tal de treballar sensacions més íntimes. “Aparentment l’objectiu era fer una pel·lícula, però el motiu era que poguessin expressar el que enterraven dins”, afegeix.

El Carlos s’acosta xerrant amb un dels joves del projecte. Les seves mirades, còmplices i honestes, destil·len confiança. Tot i que molts dels participants al projecte són joves en situacions difícils, n’hi ha d’altres que han tingut una vida senzilla i favorable. “No hem volgut crear mai ghettos: si volem treballar la inclusió social, aquesta ve donada a través de la diversitat”, comenta.

UNA GALA D’ENTREGA DE PREMIS EL PROPER 14 DE JULIOL POSARÀ PUNT FINAL AL PROJECTE

Avui se celebra la darrera sessió del projecte, i l’equip està de celebració. Mentre un dels voluntaris reparteix un qüestionari de valoració de l’experiència entre les taules, alguns dels joves apuren els últims moments de la trobada. A una taula del fons, unes safates embolicades que endevino que deuen ser d’alguna pastisseria m’avancen que al final del vespre hi haurà un petit berenar de comiat.

Alguns dels membres de l’equip del projecte. Foto: cedida Projecte “Energía en Acción”

Avui és l’últim dia del projecte, i tant voluntaris com participants semblen eufòrics pel que han aconseguit. Els joves dediquen aplaudiments i crits afalagadors als quals durant aquestes últimes setmanes, no només els han tutoritzat, sinó que també els han donat la mà. Amb pràcticament tots els curtmetratges a la butxaca, els participants treballen en l’organització d’una gala final d’entrega de premis el proper 14 de juliol, esdeveniment que posarà punt final a aquest projecte.

Cohesió, integració i inclusió social. Des del projecte de Repsol es treballa per tal de situar aquestes actituds en els fonaments dels joves a través d’una magnífica excusa com el cinema. El canvi en els joves d’ara és una gran aposta a llarg termini, i això aquest grup de voluntaris ho té clar. I mentrestant, com diuen ells al seu web, “Joves, càmera… acció!”.

Carla Clúa
Carla Clúa
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here