25.6 C
Província de Tarragona
Divendres, juliol 12, 2024

Metges tarragonins solidaris amb Guatemala

Quatre dels vuit metges tarragonins que participen en projectes solidaris a Guatemala. La trobada té lloc al local del Comitè Oscar Romero al barri de Torreforta. Foto: David Oliete.

Laura Palacios, Miquel Maria Biarnés, Francesc Marsal, Manel Saltor, Ramon Profitós, Henar Hernández, Rafael Carrascosa i Vanesa Revuelta són vuit metges que, en els darrers quatre anys, han viatjat a Guatemala de la mà del Comitè Oscar Romero de Tarragona. Amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Metges, han ofert els seus serveis a diferents comunitats del nord d’aquest país centreamericà. Més enllà del suport mèdic, l’experiència els ha enriquit la mirada.

 

L’estiu de l’any 2015, un grup de metges, acompanyats pel jesuïta Francesc Xammar, van visitar per primera vegada San Miguel Acatán, una població d’uns 25.000 habitants situada al nord de Guatemala, al departament de Huehuetenango. El municipi, en aquell moment, disposava d’un petit dispensari de fàrmacs, i Xammar, tenint en compte les necessitats sanitàries de la zona, es va proposar de reformar-ne les instal·lacions i dotar-les de les eines necessàries perquè l’espai es convertís en un centre d’atenció mèdica. En tan sols un any la intenció va esdevenir una realitat palpable.

Els professionals aprofiten les vacances per oferir els seus serveis a comunitats rurals

Des d’aleshores, fins a vuit metges han creuat l’Atlàntic amb el Comitè per oferir els seus serveis professionals a San Miguel Acatán, així com en altres pobles guatemalencs pròxims, com Jacaltenango i San Mateo Ixtatán. Els professionals han aprofitat els seus períodes de vacances per desenvolupar la seva tasca a Guatemala de manera altruista. Durant les seves estades, aquests professionals mèdics també s’han aproximat a les comunitats rurals del país, instal·lades en terrenys muntanyosos, on els qui hi resideixen solen tenir moltes dificultats per accedir a rebre atenció mèdica.

 

Aquest treball diari sobre el terreny ha permès que els metges coneguin amb més profunditat Guatemala, però també que interpretin de manera crítica els prejudicis i l’eurocentrisme que, ben sovint, sense adonar-nos-en, ens enterboleixen la mirada. Respecte a aquesta qüestió, els metges entrevistats pel FEt al local del Comitè al barri de Torreforta coincideixen a advertir que “no es pot llegir la realitat dels països centreamericans amb els nostres ulls”. Cal enfocar de nou el prisma, diuen, i evitar, sobretot, els judicis a correcuita.

Aspecte de la sala de consulta mèdica que han pogut instal·lar els metges de Tarragona en un poble de Guatemala. Foto cedida pel comitè Oscar Romero.

Una de les coses que destaquen quan parlen de la societat guatemalenca és que “ells tenen la seva manera de ser feliços”, i que no la podem comparar amb les prioritats materials que predominen a les nostres societats. “No es pot pretendre viure aquí amb els paràmetres d’allà, ni a l’inrevés”, sentencia, en aquest sentit, el metge Manel Saltor. “Ens pensem que som el melic del món”, coincideixen, plegats.

(…)

Si vols llegir íntegrament l’experiència d’aquests vuit metges tarragonins et convidem a demanar un exemplar del FET a TARRAGONA en aquests punts de venda: Llibreria La Capona, Llibreria Adserà, Cal Matias (Serrallo) i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

 

Si vols ajudar-nos a consolidar aquest periodisme de qualitat, rigorós i cuinat a foc lent a Tarragona,

Subscriu-te al ‘Fet’

 

I suma’t a la comunitat de subscriptors de la qual ja en formen part 630 amics i amigues.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here