19.3 C
Província de Tarragona
Dimarts, maig 28, 2024

Després del premi Joves.lit

Etna Miró, Adrià Targa i Marcel Casas, en la trobada organitzada pel FET al campus Catalunya de la URV. Foto: Marc Colilla.

Enguany se celebra la 15a edició del premi literari Joves.lit, convocat per l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua Catalana (APELLC), que s’ha consolidat com un certamen de referència. Aprofitem l’avinentesa per parar atenció en la trajectòria literària de quatre dels seus guanyadors: Adrià Targa, Marcel Casas, Etna Miró i Pol Guasch. No tenen pressa per publicar, són autoexigents i relativitzen els guardons.

 

Els preguem que facin veure que parlen. «És per a una fotografia que potser sortirà en el reportatge.» I d’aquest fingiment inicial, forçat per les necessitats periodístiques, en brolla una conversa que cada cop llisca millor i que de seguida pren direccions literàries. Acaben, al cap d’uns quants minuts, asseguts al voltant d’una taula de de bar, on s’expliquen, entre altres detalls que aquí no venen al cas, què escriuen ara i quins projectes tenen en ment.

El ‘FET’ repassa la trajectòria de quatre guanyadors del premi literari que organitza l’APELLC

En les seves afirmacions es poden intuir inquietuds diverses, maneres diferents d’entendre l’escriptura. Comparteixen, amb tot, una sèrie de convenciments que són interessants, si més no, com a punt de partida: no tenen cap pressa per publicar, s’imposen un mínim de qualitat i són conscients que això dels premis és una cosa que convé relativitzar.

 

També els uneix, esclar, aquest impuls d’expressar-se per mitjà de la literatura que a mi em porta a la memòria la carta primera de Rilke a aquell poeta incipient que, perdut en inseguretats, li havia demanat si els seus versos eren bons. “I, per damunt de tot, pregunti’s en l’hora més callada de la seva nit: he d’escriure?” Tinc la sensació que no dubten, davant d’aquest interrogant. Sigui quina sigui la justificació de les seves respostes, així com la continuació de les seves vides, escriure els ha calgut i encara els cal.

Conversem amb Adrià Targa, Marcel Casas, Etna Miró i Pol Guasch

Tant Adrià Targa com Marcel Casas i Etna Miró, protagonistes de l’anècdota descrita, han estat mereixedors, en algun moment, del Joves.lit, un certamen de narrativa i poesia que l’APELLC organitza des de l’any 2007 per tal d’impulsar l’escriptura literària entre els joves d’entre 14 i 21 anys.

 

El naixement d’aquests guardons va contribuir a cobrir, aleshores, l’absència del Domènec Guansé, que durant una pila d’anys, atorgat per Òmnium Cultural del Tarragonès, s’havia erigit com el premi juvenil de referència a la ciutat.

(…)

Al número 48 del FET a TARRAGONA podeu llegir íntegrament el reportatge, que continua -a partir d’aquesta introducció- amb un perfil dels quatre joves escriptors protagonistes.

Aquest i altres continguts els hem pogut elaborar gràcies al suport dels 680 subscriptors de la revista. T’hi vols sumar a la comunitat del FET? Si ja n’ets subscriptor/a, vols fer un regal a un amic o familiar?

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here