26.9 C
Província de Tarragona
Dilluns, juliol 8, 2024

Bàsquet per als infants més desfavorits

Haitam El Marhaini, de l’escola Torreforta, practica un u contra u a un entrenament. Foto: David Oliete.

Mouatassim Rhaddouz i l’Haitam el Marhaini són dos nens d’11 anys que van a l’escola Torreforta. Van ser dels primers a beneficiar-se del projecte BQ al Pati, que promou l’Associació Deportiva Torreforta (ADT) de manera que ja fa un parell d’anys que juguen a bàsquet.

Ho fan amb el mini masculí del club i es nota que tenen fonaments. El Mouatassim, per exemple, tot i que és baixet, fa “moltes cistelles”, tal com ell mateix afirma, malgrat que també gaudeix donant assistències i fent jugar els companys. “M’agrada molt el bàsquet, m’ho passo molt bé i hi ha molt bon ambient.”

L’ADT porta l’esport a les escoles perquè el practiquin els qui no hi solen tenir accés

El seu cas és molt paradigmàtic del que persegueix l’ADT amb les seves activitats: accedir als més desfavorits, als qui més complicat tenen l’accés a les activitats esportives i col·lectives en general. El Mouatassim va arribar fa uns tres anys a Tarragona, amb el seu pare, com a refugiat de la guerra de Síria. Són els serveis socials els qui s’encarreguen de la seva situació i viu en un pis de protecció oficial.

“Amb aquestes activitats, amb el fet d’anar a buscar possibles practicants de l’esport i no esperar que vinguin, ens hem adonat que hi ha moltes realitats que desconeixíem. El seu cas no és, ni molt menys, aïllat”, explica Marc Hernàndez, satisfet que gràcies a l’ADT el Mouatassim es mantingui ocupat, socialitzi i faci esport.

Mouatassim Rhaddouz, d’onze anys, fent equilibris amb la pilota. Foto: David Oliete.

El Marc és jugador, entrenador del club i coordinador d’activitats. “Sovint, l’única alternativa per a nois com ells és estar sol pel carrer”, apunta. L’Haitam també gaudeix molt del bàsquet, amb l’ADT. Ell explica que quan els del club van anar a la seva escola a ensenyar-los l’esport, de seguida s’hi va interessar i no va trigar a enganxar-s’hi. És per això que no va dubtar quan li van oferir la possibilitat de formar part del mini de l’ADT, on s’ho passa molt bé amb els companys i l’entrenadora. “Estic molt content perquè jugo a una cosa que m’agrada”, afirma l’Haitam.

El Moutassami i l’Haitam, d’11 anys i de l’escola Torreforta, formen part del mini de l’ADT

Marc Hernández explica que el projecte BQ al Pati està pensat per a les escoles públiques de Tarragona perquè són les que, amb pressupostos més ajustats, no solen comptar amb empreses externes que els organitzin activitats esportives, com sol ser el cas de les escoles concertades.

David Tomé, nascut fa 24 anys a Torreforta, és un altre dels entrenadors de l’ADT que fa de monitor de BQ al Pati. “Els ensenyem l’essència de l’esport, el ritme, la intensitat, el treball en grup, com és un entrenament…”, diu el David, que explica que l’estona de pati no és molt llarga (uns 20-30 minuts), de manera que intenten aprofitar-la al màxim, amb l’objectiu, sobretot, “que s’ho passin bé, ja que al final són nens”.

Marc Hernández és el coordinador d’activitats de l’ADT. Foto: David Oliete.

L’ADT sempre ha estat molt conscient del barri on es troba i hi està plenament implicat. Saben que cal promoure-hi molt el bàsquet inclusiu i tirar endavant activitats que si estiguessin en algun altre sector de la ciutat potser no organitzarien. Però, malgrat això, des de l’ADT no es tanquen en el seu àmbit més immediat i es mantenen oberts a la resta de la ciutat, tant per totes aquestes activitats socials que organitzen com pel prestigi que el club ha anat agafant.

Com diu el Marc, es tracta que les diverses realitats tarragonines, sovint oposades, entrin en contacte: “Amb el Moutassami juga un nen que va a l’Estonnac. Si no fos pel bàsquet probablement no s’haurien arribat a relacionat mai, no es coneixerien. Aquí, juguen junts i es porten molt bé, perquè són iguals.”

(…)

Aquest és un fragment del reportatge que publiquem íntegrament al número 51 de la revista FET a TARRAGONA i que hem pogut elaborar gràcies al suport dels nostres 700 subscriptors.

T’hi vols sumar per només 35€ tot l’any? A més de rebre la revista a casa, podràs participar en activitats culturals exclusives i obtenir de regal entrades per a espectacles de teatre i música

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’

I si ja n’ets subscripor/a, fes un regal a un amic o familiar. Un regal que dura tot l’any.

Val de regal al FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here