22.8 C
Província de Tarragona
Dijous, juliol 25, 2024

[AVANÇ] Actives i resilients a la residència La Mercè

Cinta Pla, amb 101 anys, comparteix una estona amb les companyes de la residència pintant màscares. Fotos: Marc Colilla.

Cinc dones grans pinten concentrades unes màscares. La dedicació amb què ho fan no els impedeix xerrar de les seves coses, tot fent encara més agradable encara, entre comentaris, records i algun toc d’humor sorneguer, un dels millors moments de la setmana. “Mentre no ens cansem de la llengua… No fem mal a ningú quan parlem, potser només una mica al govern, a qui nosaltres segur que posaríem a ratlla”, afirma amb un somriure murri la Cinta Pla, que amb 101 anys és la veterana del grup.

les dones grans representen una generació forta davant la pandèmia

Irònica i activa, fa divuit anys que és usuària del centre de dia de la residència Mare de Déu de la Mercè, és a dir, no es perd mai cap de les activitats que s’hi fan, però no s’hi queda a dormir, ja que viu amb la seva filla i el seu gendre. La Cinta, però, és una excepció, ja que la gran majoria fa ús de la residència assistida.

És el cas de la Carme Jornet, de 85 anys i que hi viu des del 2012. Si algú pot criticar el govern amb coneixement de causa, és ella. Entre les seves activitats diàries no falla mai llegir el diari al matí i mirar els informatius del migdia i de la nit. “Sempre ho he fet i ho continuo fent. M’agrada estar molt al dia del que passa”, afirma la Carme, que, com les seves companyes, no s’avorreix mai.

al centre procuren que estiguin sempre ocupades

Manualitats, bingo, activitats d’estimulació cognitiva, exercicis de psicomotricitat, musicoteràpia, tallers… omplen les hores en una residència en què l’objectiu principal és que els usuaris “estiguin sempre actius, amb el cap ocupat i amb els vincles socials i emocionals ben ferms”.

Ho explica la Meritxell Bardina, psicòloga del centre, pendent que els avis i les àvies mantinguin l’activitat cognitiva. S’aconsegueix, per exemple, amb exercicis de memòria, que fan molt servei a la Rosa Vázquez, una altra de les integrants del grupet de dones que pinten. Amb 93 anys, va recordant coses que tenia oblidades i se sent més àgil fent anar el cap.

(…)

Així comença el reportatge que publiquem íntegrament al número 52 de la revista FET a TARRAGONA. Un homenatge a una generació forta i d’actitud positiva que ha sabut minimitzar els obstacles provocats pels dos anys de pandèmia.

Fes-te del FET

La revista sortirà al carrer aquest dimarts 15 de març i la presentarem en públic el mateix a les 19h al vestíbul del Teatre Tarragona.

Aquest i altres continguts els podem elaborar gràcies al suport dels anunciants i, sobretot, dels més de 700 subscriptors del FET. Si et vols sumar a la nostra comunitat, seràs molt benvinguda/benvingut. I ens ajudaràs a consolidar aquesta aposta pel periodisme cuinat a foc lent, que ja ha rebut diversos premis i reconeixements.

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’ 

A més de rebre les revistes al teu domicili, podràs participar en activitats culturals exclusives per als subscriptors i en el sorteig d’entrades per a espectacles de música, teatre i dansa.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here