23.1 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 10, 2024

Velocitat i benzina, fa cent anys

La recta de meta el 29 de juny 1921, situada al Camp de Mart, amb tribunes per a 6.000 persones a banda i banda de la pista. Arxiu Ramon Giner-Tarragona Antiga.

“Muntaven un espectacle de Fórmula 1, propi de l’època, tres dècades abans que comencés aquest campionat”, recorda el fotògraf i escriptor tarragoní Ram Giner. Ara sembla impensable, però del 1921 al 1923 Tarragona va ser una de les pioneres de Catalunya i l’Estat espanyol en això de les quatre rodes i la benzina.

El trofeu Armangué es va celebrar a Tarragona entre 1921 i 1923

I no de qualsevol forma; les instantànies conservades de l’època, amb els bòlids obrint-se pas entre riuades de gent pels carrers de la ciutat, són una delícia. Com si el millor escenògraf hagués cisellat un incomparable teló de fons, el Camp de Mart, amb les muralles romanes presidint l’espectacle, era l’epicentre del Trofeu Armangué.

Un segle després, ben pocs tarragonins coneixen aquesta competició d’autocicles -petits cotxes de curses d’inicis del XX– que podria haver marcat un abans i un després a la ciutat. Però com manen els costums tarragonins, la cultura de l’i si… és el refugi davant qualsevol immaterialitzada realitat.

la prova anava fins a Vallmoll i La Secuita per un precari circuit de 30 kms

La ciutat es revolucionava, es transformava els dies d’aquesta competició. “Tarragona tenia aleshores 27.000 habitants i les dades diuen que el 1922 havien vingut 15.000 persones, més de la meitat de la població. També que s’havien servit 56.000 cafès i que es van acabar. Van venir 8.000 cotxes. Fa cent anys, això era impensable en una ciutat petita. Era un enrenou. Per alguns era una molèstia, però socialment i en l’àmbit històric va ser únic”, conclou Giner, a la pràctica historiador de l’esdeveniment i autor del llibre Trofeo Armangué. Tarragona 1921-1923, publicat el 1992.

A Tarragona ja no queda ningú que pugui explicar, de viva veu, què va suposar el Trofeu Armangué. No obstant això, uns pocs s’han fet seu el record dels progenitors. És el cas de Josep Maria Barba, de 87 anys, i d’Alfredo Fortuny, de 86. Aquests dos apassionats del món del motor sempre van sentir a parlar de la cursa a casa.

(…)

Tot el reportatge amb Giner, Barba i Fortuny i imatges delicioses de fa un segle a Tarragona el podeu llegir íntegre al número 52 del FET.

La revista la podeu trobar a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

Aquest i la resta de continguts els podem elaborar gràcies al suport de més de 700 subscriptors. Per això et convidem a sumar-te a aquesta comunitat d’amics lectors per només 35€ l’any

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’

I si ja n’ets subscriptor/a, fes un regal a un amic o familiar a través del mateix enllaç indicant les dades de la persona a qui fas l’obsequi.

Un regal de bon periodisme i fotografia que dura tot l’any. Tres premis recents avalen la nostra feina.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here