29.7 C
Província de Tarragona
Divendres, juliol 12, 2024

No oblidem

Documentació conservada per familiars d’un deportat tarragoní. Foto: Marc Colilla.

Durant dècades no en van voler parlar. Les cicatrius eren tan grans que preferien oblidar l’horror dels camps de concentració i extermini nazis. Però els seus descendents, per curiositat o per fer justícia, volen transmetre a les noves generacions la ignomínia que van patir els seus familiars. Al FET resseguim la història de tres dels quaranta-dos tarragonins deportats entre 1940 i 1945: Josep Maria Madarro, Josep Ayxendri i Joan Tarragó.

el ‘fet’ aborda la trajectòria de tres deportats tarragonins

Se sap que d’aquests 42, en van sobreviure 19, en van ser assassinats 22 i n’hi ha un desaparegut. Són dades facilitades per l’Arxiu municipal. De tots s’ha pogut confirmar que 28 van tenir l’última residència en llibertat a Tarragona, abans de marxar cap a l’exili i el Memorial Democràtic té previst aquest any col·locar almenys 24 llambordes de record a la porta d’aquests domicilis.

van estar al camp de concentració nazi de mauthausen

La majoria dels 42 deportats tarragonins van estar als camps de Mauthausen i Gusen, però d’altres van sobreviure al subcamp de Steyr-Münichholz i a Ebensee. Consta que dos van morir a Dachau i un altre a Stutthof.

Coincidint amb el 5 de maig, que commemora la data de l’alliberament del camp de Mauthausen el 1945 i que és un dia d’homenatge a les víctimes del nazisme, us anunciem que al proper número de la revista FET a TARRAGONA publiquem el reportatge ‘No oblidem’ amb el testimoni de familiars de tres deportats tarragonins. La revista surt al carrer el proper dimarts 10 de maig.

Fes-te del FET 

Aquest i la resta de continguts de la revista els podem elaborar gràcies al suport dels més de 700 subscriptors del FET. Si vols periodisme de qualitat, reposat i rigorós, et convidem a sumar-te a la nostra comunitat de lectors per només 35€ l’any.

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’

I si ja n’ets subscriptor/a, regala el FET a un amic o familiar. Més de vuit anys de feina i tres premis de periodisme avalen la nostra trajectòria.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here