19.6 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 11, 2024

Anem tard

La platja del Miracle erosionada pel mar després de l’últim temporal. La foto és del mes de juny. Foto: David Oliete.

Ens trobem en un moment de canvi constant del nostre entorn. Els estius són cada cop més calorosos, veiem les conseqüències de la sequera als rius i pantans, els incendis es tornen més virulents, incontrolables i irremeiablement freqüents, els episodis de precipitacions i ventades són més propis d’un clima tropical i, de retruc, el nostre dia a dia es veu relativament afectat perquè intentem mantenir el tren de vida a què estem acostumats. Al FET teníem l’assignatura pendent de l’emergència climàtica i ens hem posat mans a l’obra, però, malauradament, aquest no és un reportatge alegre i fascinant com els que ens agrada fer. La situació és de gravetat màxima: no és una qüestió d’alarmisme sinó un bany de realitat, una presa de consciència que aquesta peça busca amb veus tan autoritzades com ignorades pels responsables i la societat en general.

Parlem amb dues de les veus tarragonines més autoritzades en l’emergència climàtica

Canvi climàtic, emergència ambiental, escalfament global… Agafeu el nom que vulgueu, però tot transporta a una realitat innegable: ens anem carregant el planeta i Tarragona també és presa d’aquesta destrucció. Des d’aquí no veiem com s’extingeixen espècies, com es desfan els casquets polars ni com ens anem quedant sense arbres a l’Amazònia. Però la veritat és que les conseqüències les rebem més a petita escala i no cal anar tan lluny per veure els efectes devastadors de l’acció humana.

Edu Soler, enginyer agrònom, i Puri Canals, biòloga, són els dos entrevistats del primer reportatge de l’última revista. Fotos: David Oliete.

Puri Canals és biòloga i una de les expertes més importants sobre conservació del litoral, tota una eminència. Aprofitem que passa uns quants dies a Tarragona d’entre tota la seva intensa agenda internacional i quedem amb ella al seu hàbitat natural: la platja del Miracle. La vista és desoladora. Els primers banyistes —locals i forans— de la temporada gaudeixen de la sorra i el mar però semblen aliens a la realitat de la platja, que ha quedat empetitida després dels darrers temporals. Ara amb prou feines queda sorra; les ones trenquen a un desnivell pronunciat de la platja i diverses màquines s’esforcen a recompondre l’espai que s’ha endut el mar. Canals s’ho mira amb resignació. “Això s’hauria pogut evitar i nosaltres fa molts anys que ho diem; portar sorra i posar dics resoldrà que els tarragonins puguem anar a la platja a l’estiu, però no resol el problema de fons: al proper temporal ens tornarem a quedar sense sorra”, vaticina perillosament la biòloga. “Tenim un litoral molt fràgil que es troba al límit des de fa molt de temps, i com més triguem a posar-hi remei, pitjor”, sentencia.

Els efectes del canvi climàtic també són ben palpables a tarragona: platges, boscos, riu…

En un altre punt ben diferent del nostre terme municipal, el Pont del Diable és l’escenari de la nostra conversa amb Eduardo Soler, enginyer agrònom i gerent de Limonium, una consultoria ambiental que promou activitats d’educació amb infants i adults. El Pont del Diable és un dels llocs preferits dels tarragonins que surten a caminar els caps de setmana pels seus espais naturals i tranquils, allunyats del tràfec de la ciutat. Fa un any tot aquest entorn va ser desforestat preventivament per evitar un incendi de grans dimensions i ara la zona encara s’hi va adequant, una acció totalment necessària perquè va crear una discontinuïtat en la massa forestal des d’on seria més fàcil apagar un foc. “La finca del Pont del Diable és un punt clau en un hipotètic incendi de la zona perquè és a prop de la carretera i oberta al vent de Mestral: un foc aquí té més facilitat per propagar-se a llocs poblats com Sant Pere i Sant Pau”, explica Soler. A més, unes flames d’alta virulència podrien fer mal al monument romà fins a arribar a destruir-lo; la tala d’arbres, la reducció del combustible amb la ramaderia o la crema controlada són tècniques per evitar-ho.

(…)

La Puri Canals i l’Edu Soler són els dos protagonistes del primer reportatge de la revista #54, sobre els efectes de l’emergència climàtica a Tarragona. Les conclusions són que tenim un tema urgent entre mans i que ja estem fent tard, perquè hi ha molts efectes que ja són irreversibles. “Haurem d’aprendre a conviure amb el canvi climàtic”, diuen els experts.

Per llegir el reportatge complet pots aconseguir la revista a la Llibreria Adserà i al Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8). Si vols que te la portem a casa cada dos mesos i passar a formar part de les propostes socials i culturals que organitzem, a més de visites exclusives, fes-te subscriptor/a del FET, per només 35€ l’any:

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’ 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here