13.4 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 26, 2024

Recerca climàtica de referència mundial

 

D’esquerra a dreta, Caterina Cimolai, Alberto Hueso, Javier Sigró, Jon Olano i Anna Boqué, integrants del Centre en Canvi Climàtic de la URV. Foto: David Oliete.

L’any 1992 es va celebrar a Rio de Janeiro (Brasil) la primera conferència internacional sobre l’escalfament global de la Terra. Fou llavors quan es va prendre consciència, definitivament, dels efectes negatius de l’activitat humana en la sostenibilitat del planeta. A la coneguda com Cimera de Rio es va constatar, per primer cop, la necessitat d’arribar a acords de cooperació internacional per reduir l’emissió dels gasos d’efecte hivernacle, que, segons havien demostrat els científics, produïen un augment de la temperatura a una velocitat inèdita. Els països assistents es van comprometre a afrontar el problema i van signar la Convenció Marc sobre el Canvi Climàtic, que ja han ratificat 180 estats.

Tarragona compta amb un centre pioner en l’estudi de l’escalfament del planeta

Trenta anys després la bola de neu s’ha convertit en una allau i el canvi climàtic és una de les principals amenaces per a la supervivència de l’espècie. Fou justament a la dècada dels noranta del segle xx quan, des de la Universitat Rovira i Virgili (URV) va sorgir l’embrió del que ara és el Centre en Canvi Climàtic (C3). Al capdavant hi havia, i encara hi és, la catedràtica de Geografia Manola Brunet (per saber-ne més cal llegir l’entrevista publicada al número 34 del FET a Tarragona), filla adoptiva de la ciutat i amb un reconeixement científic internacional que s’evidencia en el fet de ser presidenta, des del 2018, de la Comissió de Climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial.

el centre es va crear els anys noranta al si de la urv

Brunet, la primera dona que ocupa aquest càrrec en els més de noranta anys d’existència de la comissió, va crear un equip de recerca d’un gran potencial amb dos companys geògrafs, els professors Javier Sigró i Enric Aguilar, a qui s’han afegit posteriorment altres integrants de disciplines diferents, com el sociòleg Jon Olano i l’especialista en Anàlisi Territorial i Estudis Turístics Toni Domènech. El grup de recerca compta també amb un tècnic de suport, Alberto Hueso, i la col·laboració regular de diversos doctorands i d’altres professors que fan estades temporals a la URV, com esdevé actualment amb la biòloga Mercè Cisneros. Fins i tot s’hi han format i hi han treballat investigadors de l’àmbit de la Física.

al grup hi ha experts de disciplines diverses

Amb tots aquests components (un grup pioner, liderat per una figura reconeguda internacionalment i amb un equip humà de primer ordre i divers), el C3 s’ha anat consolidant i a hores d’ara és un referent que situa Tarragona al mapa mundial pel que fa a la recerca en aquest àmbit de gran rellevància científica i mediàtica.

(…)

Així comença el reportatge que publiquem íntegrament al número 54 del FET a TARRAGONA. En plena onada de calor, t’hi convidem a llegir aquest i altres continguts sobre l’impacte de la crisi climàtica a la ciutat. La revista es pot adquirir a Llibreria Adserà i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

Una altra opció és que et facis subscriptor/a del FET per donar suport al periodisme de proximitat i qualitat. Són només 35€ l’any: rebràs les revistes a casa i podràs participar en activitats culturals exclusives i guanyar entrades per espectacles de música i teatre:

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here