19.6 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 11, 2024

La Banda Unió Musical: Estructura d’estat teclera

La Núria, la Tanit i la Misi, components de tres de les agrupacions de la BUMT. Foto: Marc Colilla.

El lloc escollit no podria estar més carregat de simbolisme festiu dins l’imaginari tecler. La plaça de les Cols i les escales de la Catedral són l’escenari per excel·lència de les festes de Santa Tecla, on s’hi desenvolupen gran part dels actes festius i on avui ens esperen unes components de la Banda Unió Musical de Tarragona (BUMT). Elles i tota l’agrupació seran proclamades perpetuadores dijous 15 de setembre, en el marc de la Crida de les Festes.

La Banda Unió Musical serà la perpetuadora d’aquestes festes de Santa Tecla

“Per nosaltres és una gran oportunitat de donar-nos a conèixer a la ciutat, que se’ns concedeixi aquest honor el mateix any dels 700 anys ens ho prenem amb molta il·lusió i respecte per estar a l’alçada”, explica Marina Vendrell, presidenta de la BUMT des de fa tres anys. Entre la celebració dels set segles de la Tecla a Tarragona, els 25 anys de la Juvenil que tot just acaben ara i les tres dècades des de la creació de la Banda, no hi havia millor moment perquè la ciutat els concedís aquest reconeixement. De ben segur que no hi ha dues orelles a tot Tarragona que no han sentit les seves notes alguna Santa Tecla.

Núria Vendrell, de la secció juvenil de la Banda. Foto: Marc Colilla.

Pel carrer Major n’arriba la Núria Vendrell, de la secció juvenil de la BUMT i carregada amb la bandera de l’entitat. A les escales estan assegudes la Misi Bruned i la petita Tanit Solé, dues components de la BigBang BUMT i la secció infantil de la Banda, respectivament. Les tres estan molt contentes pel reconeixement i, tot i que no són de la mateixa secció, demostren la bona relació que han trenat gràcies a la BUMT. Ara, un cop acabat Sant Magí, ja s’estan preparant a l’assaig i al carrer per unes noves Festes de Santa Tecla. “Estem entre la il·lusió de preparar-nos i els nervis perquè agradi allò que fem”, confirma Bruned. Amb “alegria, emoció i esperança”, així espera les festes la Tanit.

Parlem amb quatre components d’aquesta agrupació tan variada

Tothom tindrà a la memòria els explosius concerts que la BUMT va protagonitzar les passades Festes de Santa Tecla en un marc incomparable com el Camp de Mart: amb la Txaranga Tocabemolls el 2020 i l’Amparito Rock el 2021. Mirant enrere, aquells van ser uns autèntics oasis dins d’unes festes que van ser només a mig gas. “Ens concedeixen aquest honor pel llegat i l’empenta que donem a la ciutat, és una manera de reconèixer la nostra tasca cultural“, fa la presidenta. La Núria Vendrell atribueix aquest honor al canvi que ha experimentat l’entitat aquests darrers anys, prenent molta importància en en dia a dia tecler de la ciutat.

Marina Vendrell és presidenta de la BUMT des del 2019. Foto: Cedida/BUMT.

La Banda participa en infinitat d’actes al llarg dels deu dies de festa major (enguany seran alguns més), i segur que un dels moments més especials és la interpretació de la ‘Marxa de Santa Tecla‘ que engega amb la Professó del Braç de la patrona, el 23 al vespre. Però segur que molts dels seus músics prefereixen un dels incomptables ‘Amparito Roca‘ que toquen al llarg de les Festes. La música és la seva particular manera de participar a Santa Tecla i d’arribar al cor dels tarragonins: “La música és fonamental per les festes, ni jo ni ningú ens podem imaginar una Santa Tecla de concerts, txarangues, vermuts i Seguici sense música“, reivindica Marina Vendrell. La música és a tot arreu: és imprescindible.

“la música és fonamental per a les festes”

En aquest sentit, torna a ser un encert escollir-los com a perpetuadors, després que l’any passat aquest honor recaigués en la música Roser Olivé, la melodia de les Festes. “Cada vegada la música forma una part més important de les nostres vides, cada vegada la fem més necessària“, remarca la Núria Vendrell. I és una premi col·lectiu, com poques vegades s’ha vist en aquest context. “Quan ens ho van dir vaig sentir responsabilitat perquè la Banda la fem tots“, apunta la Tanit. Sense tots i cadascun dels músics no hi hauria Banda que valgués.

Misi Bruned i Tanit Solé, de la BigBand BUMT i de l’escola de la Banda, respectivament. Foto: Marc Colilla.

Desenes de persones formen part de la Banda Unió Musical de Tarragona a través de les seves diverses seccions: la Simfònica (la titular, la que tots hem sentit algun cop), la Juvenil, la Infantil (més l’escola de música) i la BigBand BUMT. La diversitat de formacions internes i la gran oferta d’edats fan de la Banda Unió Musical un autèntica agrupació musical apta per a molts registres, una políglota musical. A més de les festes i actuacions tarragonines, la Banda porta el nom de la ciutat allà on va, amb sortides i intercanvis que promocionen Tarragona a tot arreu.

L’Amparito Rock, l’exitós concert de la BUMT a les Festes de Santa Tecla de l’any passat. Foto: Jan Magarolas.

És un dels pocs actius que aconsegueixen agrupar unànimement tots els tarragonins, una espècie d’estructura d’estat teclera. El valor d’aquesta entitat és incalculable per la vida cultural, musical, social, patrimonial i folklòrica de casa nostra i és un veritable honor per nosaltres poder escoltar-los. I que per molts anys més ho puguem fer.

la crida de les festes tindrà lloc el 15 de setembre a la plaça de la font

Les distincions al Perpetuador de les Festes i als Teclers tindran lloc aquest any en un nou espai. Després de dues edicions al passeig Arqueològic, amb accés restringit per la pandèmia, i després del període anterior que tenia com a escenari el saló d’actes de l’Ajuntament (que ja s’havia quedat molt petit), els organitzadors traslladen l’acte a la plaça de la Font per apropar-lo a la ciutadania. Serà dijous 15 de setembre a les 19h.

Mentrestant, ja s’acosta la Santa Tecla més diferent dels últims anys. La Banda, a totes les seves seccions i nivells, també s’està preparant perquè l’any del seu nomenament com a perpetuadors sigui inoblidable per ells i pel seu públic. Per començar, ja ens avisen d’un concert el dia 16 de setembre al vespre al Camp de Mart, l’entorn que ja els ha definit com uns actors teclers de primera línia. Els seus fans esperem estar a l’alçada.

La bandera que la BUMT passeja per les ciutats on va. Foto: Marc Colilla.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here