Advertisement
19.5 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 9, 2023

Quartet Gerhard: de la Part Alta al món

D’esquerra a dreta, Judit Bardolet, Lluís Castán, Miquel Jordà i Jesús Miralles. Foto: Marc Colilla.

En uns baixos del carrer dels Ferrers sona Xostakòvitx. No és una al·lucinació provocada per les sufocants temperatures de l’estiu passat ni unes notes que s’escapen per les finestres del conservatori. És molt més. En aquest carreró de la Part Alta ha establert el seu camp base el Quartet Gerhard, un dels millors de l’escena musical europea actual. Després de tres anys a Basilea i set a Berlín, els quatre músics consoliden l’ascens de la seva trajectòria en aquests humils baixos de Tarragona ara reconvertits en prodigiosa sala d’assaig.

la formació s’instal·la a Tarragona, després de berlín i basilea

L’estiu de fa dos anys, el Jesús Miralles, el Lluís Castán, la Judit Bardolet i el Miquel Jordà portaven les seves coses al local que acabaven de llogar. Abans que la clau toqués el pany, un veí va sortir esverat al carrer preguntant de males maneres què pretenien. “I per què sou aquí?” Havia confós els músics amb ocupes il·legals, com els que després del primer confinament sever de la pandèmia van convertir el carrer en un malson.

¿Com podia imaginar el veí que aquells quatre eren músics? Eren el Quartet Gerhard, que havia decidit instal·lar-se a Tarragona. Deu anys enrere, el mateix Rainer Schmidt —un violinista alemany de prestigi internacional— els va obrir la porta de Basilea i els va empènyer després cap a Berlín, on un altre virtuós del violí, Eberhard Feltz, els va seleccionar per entrar a la Hochschule Hanns Eisler, una de les principals universitats de música a Europa.

fa dotze anys que toquen plegats per tot europa

Ara, al voltant del local del quartet, no hi ha rastre dels ocupes. La casa del carrer dels Ferrers que es va convertir en focus de problemes està tapiada. Arriben a l’entrevista els quatre músics. Viuen a la Part Alta i, quan no estan de viatge, assagen junts com a mínim tres hores diàries en aquest local. Fa dotze anys que toquen plegats. En algunes èpoques han dedicat més hores al dia a tocar que a dormir. En tenen prou amb una mirada per entendre’s.

Concert del quartet l’1 de novembre de l’any passat a la plaça de les Cols. Foto: Manel R. Granell.

A l’escenari destil·len com ningú Schubert, Debussy, Kurtág, Ravel, Bartók, Beethoven, Xostakòvitx… I, per descomptat, Gerhard. Del compositor vallenc, en són els ambaixadors més actius. De Robert Gerhard els va seduir no només la seva música, sinó també la seva personalitat inconformista: “Els qui mantenen viva una tradició no són els que es conformen, sinó els que la transformen”, deia. Han treballat tot el seu repertori, “amb ganes i amb consciència”. Li han dedicat molt de temps. Són obres difícils, rotundes, experimentals.

destaquen de robert gerhard la seva personalitat inconformista

No paren d’actuar a prop o lluny. Aquesta tardor els esperen a Valls, París, Vic, Saragossa, Girona, Conca, Vila-seca, Barcelona…i a Tarragona tocaran un altre cop l’1 de novembre, a la plaça de les Cols, coincidint amb Tots Sants.

(…)

Aquest és un fragment del reportatge que publiquem íntegrament al número 55 del FET a TARRAGONA. Un contingut elaborat gràcies al suport dels més de 700 subscriptors a la revista.

Et vols sumar a la nostra comunitat d’amics i amigues? Et portarem de regal a casa aquesta revista i farem efectiva al novembre la subscripció anual a un preu de només 35 euros. T’hi apuntes?

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’

Sara Sans
Sara Sans
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here