22 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 7, 2024

Cent anys tocant les hores

Interior de la torre rellotge del Port de Tarragona. Foto: David Oliete.

El rellotge del Port de Tarragona arriba al centenari després de ser restaurat durant la pandèmia. Ara fa un segle, els portuaris van reclamar un element per controlar la seva jornada laboral. Amb el pas dels anys, ha acabat esdevenint una icona de la façana litoral de Tarragona.

El seu naixement, a més, es va produir en un moment immillorable. Tenen clar en quin instant un rellotge és el protagonista indispensable, oi? Dit i fet, les primeres campanades que va tocar aquest giny van ser les de la mitjanit del Cap d’Any. Una estrena de luxe. El 1922 quedava enrere i el 1923 s’encetava amb un nou veí a les instal·lacions portuàries.

El rellotge del Port es va construir fa un segle per una reivindicació laboral

Al FET ens avancem unes setmanes a l’efemèride publicant un reportatge que inclou imatges inèdites de l’interior de la torre rellotge captades per David Oliete. I la directora de l’Arxiu del Port, Coia Escoda, hi posa el context històric: “Va ser una simple reivindicació del control de la jornada laboral”.

Calia un element que marqués la fi del dia de feina. “Es va pensar en sirenes o en campanes, però també s’havia de veure”, apunta. Per aquest motiu, es va optar per una torre —com més alçària, més visibilitat— i per les tres esferes amb agulles, per tal de poder ser observat des de tots els racons del Port.

(…)

El reportatge íntegre el podeu llegir al número 56 del FET a TARRAGONA. La revista la trobareu a Llibreria Adserà i Llibreria La Capona.

Aquest i la resta de continguts els podem elaborar gràcies al suport dels 700 subscriptors i subscriptores del FET. Per això, et convidem a sumar-te a aquesta comunitat, si encara no en formes part, per només 35€ tot l’any.

El periodisme de qualitat necessita el teu suport. Fes-te del FET, ara que arribem als 10 anys de trajectòria

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’

I si ja n’ets subscriptor/a, regala el FET a un amic o familiar.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here