18.8 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

Llarga vida a la Biblioteca Pública!

La directora de la Biblioteca Pública de Tarragona, Dolors Saumell, intervé en l’acte de cloenda dels 175 anys. Foto: José Carlos León.

Unes lectures en veu alta i la música d’un violoncel han estat la banda sonora per cloure la celebració dels 175 anys de la Biblioteca Pública de Tarragona. L’acte posava punt final a un aniversari tan especial que s’ha anat celebrant des del mes d’octubre amb més d’una vintena d’activitats. Recitals, conferències, tallers, lectures i rutes literàries han sigut algunes de les propostes del ventall. Aquest dimecres a la tarda la Biblioteca tancava el programa amb la clausura de l’efemèride.

l’equipament cultural tanca la celebració dels 175 anys

La sala de la secció local va aplegar la cinquantena de persones que no es van voler perdre l’acte. Conduït per la periodista Núria Cartañà, la part central va consistir en la lectura d’una selecció de textos, sota el títol de ‘Crònica dels inicis de la Biblioteca Provincial de Tarragona (1835-1872)’, amb les veus dels rapsodes Antònia Soler i Josep Maria Piñol. Aquest recull relata el context històric i els orígens de la biblioteca tarragonina, inicialment ubicada a la plaça del Pallol, que va obrir les portes el 14 de gener de 1847. Alhora, va servir per retre homenatge a l’exfrare franciscà Joaquim Caballero, el primer bibliotecari. El músic David Blay va acompanyar la funció a través de peces musicals del segle XIX interpretades amb un violoncel. El so es desprenia per tota la sala amb el silenci i l’atenció dels presents.

música i lectures en veu alta per recordar els inicis al segle xix

Una cloenda en què els usuaris també van prendre protagonisme amb la projecció d’un vídeo en què petits i grans relataven les seves impressions sobre la biblioteca. Valoraven el servei públic de la Biblioteca, el bon tracte per part de les treballadores i els treballadors, la importància de la lectura i l’accés general al coneixement. “Darrere d’una biblioteca, hi ha les persones”, explicava una de les usuàries. I és que són milers i milers de persones que gaudim dels serveis de la Biblioteca: des dels préstecs de llibres fins a anar a estudiar. I darrere de tot plegat hi ha un equip excel·lent de treballadors i treballadores que garanteixen dia a dia el bon funcionament de l’equipament del carrer Fortuny.

un vídeo recull les valoracions dels usuaris de la biblioteca

Es fa evident que les biblioteques són espais indispensables per a la ciutadania i no s’entendria cap ciutat sense la seva biblioteca. No hi ha cap mena de dubte que la biblioteca té un poder transformador “que té com a objectiu inspirar la vida cultural dels ciutadans”, com bé manifestava Dolors Saumell, directora de la Biblioteca, en la intervenció final de la cloenda. Que les biblioteques continuïn bategant!

Ampliar o traslladar la Biblioteca?

En l’acte també van ser presents Pau Ricomà, alcalde de Tarragona; Josep Vives, director general de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i María José Gálvez, directora general del Llibre i Foment de la Lectura del Ministeri de Cultura i Esport del Govern de l’Estat. En l’atenció als mitjans prèvia a l’acte, explicaven que les tres administracions volen donar resposta a les necessitats de l’equipament, com fer una biblioteca més gran, tal com reivindicava Saumell en un article al FET. Per tot això, han anunciat que s’engegarà una comissió entre les tres institucions per encarar el futur de la Biblioteca.

ajuntament, generalitat i estat encaren el futur de l’equipament

Les opcions que hi ha damunt la taula són ampliar l’actual seu o buscar un nou emplaçament. “No descartem cap opció”, remarcava Vives. Tot apunta que abans de l’estiu hi hauria una decisió presa i consensuada. Per la seva banda, Ricomà destacava que “és un pas ferm amb la voluntat de revertir aquesta necessitat” i assenyalava la Tabacalera com a possible nova ubicació. L’alcalde també posava en valor el mapa de les biblioteques de la ciutat amb la illora i ampliació de les biblioteques municipals de Torreforta i de Sant Pere i Sant Pau.

Un moment del recital. Foto: Gio Gonzáles.
Gio Gonzales
Gio Gonzales
Estudiant de Periodisme URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here