21.2 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 18, 2024

Entrem a Tabacalera amb ‘La makineta del temps’

Jaume Cardona, amb la seva càmera, al recinte de la Tabacalera. Foto: David Oliete.

Fa una dècada que busca edificis abandonats per fotografiar, documentar i difondre amb els milers de seguidors de La makineta del temps, un projecte unipersonal que ha esdevingut un referent a Catalunya. El tarragoní Jaume Cardona, de professió agent immobiliari, es transforma amb una càmera penjada al coll per salvar patrimoni, de particulars i d’administracions públiques. El citem a la Tabacalera per compartir la seva passió.

ENTREVISTA A JAUME CARDONA, REFERENT EN ESPAIS I EDIFICIS ABANDONATS

“Aquesta visita és com el retrobament amb una vella amiga”, diu d’entrada. Trepitgem el recinte de l’antiga fàbrica de tabacs de Tarragona, construïda ara fa cent anys i tancada des del 2007. “La primera vegada que hi vaig entrar estava decadent però en bon estat, sense els efectes de les accions vandàliques que es veuen avui; hi vaig gaudir molt. La darrera vegada, després del confinament, les parets estaven plenes de pintades, ja no hi havia baranes i em va caure l’ànima als peus”.

“TABACALERA ÉS UN SÍMBOL DE DEIXADESA”

Ho explica amb un punt d’amargor el creador de La makineta del temps mentre travessem els jardins de la Tabacalera, amb permís municipal. Cardona porta algunes de les fotos que va fer al recinte al seu moment i recorda amb una memòria prodigiosa la ubicació d’escalinates, columnes, claraboies i altres elements arquitectònics d’interès. “És un símbol de l’abandonament. Quan vaig publicar les fotos de la primera visita van tenir un impacte considerable, es veia per primera vegada l’estat de deixadesa dels edificis”, rememora.

Com arriba l’afició a la fotografia?

De sempre m’han agradat els espais antics i decadents. Quan era petit, el lloc que més m’agradava de la casa d’uns tiets a Bràfim eren les golfes. L’afició a la fotografia arriba més tard, a mesura que vaig retratant aquests llocs i em mou l’interès de trobar un llenguatge fotogràfic per transmetre a la gent les sensacions que jo tenia quan entrava en un espai vell i abandonat.

Hi ha un punt de partida?

Amb 19 anys i treballant en una immobiliària de Tarragona, ens arriben les claus d’un pis de la Rambla Nova. El propietari havia mort feia anys i els hereus que vivien a Barcelona volien vendre la casa sense tenir idea del que hi havia a l’interior. Quan hi vaig obrir la porta, em vaig trobar un univers gris, un espai ple de pols on feia temps que no hi entrava ningú, però endreçat amb tots els mobles, la roba als armaris i tota mena de detalls. Allò em va suposar una sotragada.

(…)

Així comença l’entrevista a Jaume Cardona, el creador de La makineta del temps que publiquem íntegrament al número 59 del FET a TARRAGONA. La revista la podeu trobar a les llibreries de la ciutat: Adserà, La Capona i Soterrani.

Aquest i la resta de continguts els podem elaborar gràcies al suport dels nostres 700 subscriptors. Per això et convidem a sumar-te a la nostra comunitat i celebrar junts el nostre desè aniversari:

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here