14.5 C
Província de Tarragona
Dijous, febrer 22, 2024

El paradís per redescobrir

L’arqueòleg Moisès Díaz Garcia i el tècnic del Port de Tarragona, David Borrell, al jaciment arqueològic Cal·lípolis. Foto: David Oliete

Aquest cop us proposem, fidels lectors, un contingut diferent. Un reportatge cuinat a un foc encara més lent que vol donar a conèixer i posar en valor un dels jaciments arqueològics més desconeguts del nostre territori. A la dècada dels cinquanta del segle xx, una sorprenent troballa arqueològica va posar al descobert el Mosaic dels Peixos, una extraordinària obra d’origen romà.

Avui dia, el mosaic de motius marins s’exposa al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, però prové de les restes d’una petita vila romana a la vora de la Pineda, a Vila-seca. El mosaic va ser retirat i transportat al museu i la petita vila fou batejada amb el nom de Cal·lípolis, en virtut d’un text antic que citava un poblat romà entre Salou i Tarragona.

El ‘FET’ visita el jaciment Cal·lípolis, que havia estat una vila romana de luxe amb banys termals

Un equip del FET ha visitat en dues ocasions els darrers mesos aquest jaciment de la Pineda, amagat entre camps i arbres d’uns terrenys coneguts amb el nom del Prat d’Albinyana. Es troba al costat d’un càmping abandonat, a escassos centenars de metres del pantalà i del terme municipal de Tarragona. Ho hem fet acompanyats de dues persones que el coneixen bé: l’arqueòleg Moisès Díaz García i un tècnic del Port de Tarragona, David Borrell Ferreres.

Díaz i Borrell hi dirigeixen des del mes de març unes excavacions del jaciment, que es troba en terrenys propietat del Port, i per això el coneixen bé. Les restes es troben a la intempèrie, però un passeig amb ells i les seves explicacions ajuden a fer-se ràpidament a la idea del que devia ser aquest assentament romà: una important vila amb un balneari de luxe i benestar, productora de vi i a tocar de la mar Mediterrània. Un petit tros del paradís.

(…)

Podeu llegir el reportatge íntegre i veure més fotos del jaciment al número 60 del FET a TARRAGONA. La revista la podeu trobar a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Llibreria Soterrani.

Aquest contingut el podem elaborar gràcies al suport dels 700 subscriptors de la revista. Perquè el periodisme de qualitat necessita la complicitat de la societat. Per això et convidem a fer-te subscriptor/a del FET per només 35€ tot l’any.

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’

Subscriu-te ara i et regalem el número 59 de la revista. I et convidem a la festa dels 10 anys que farem el 13 de setembre.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here