18.9 C
Província de Tarragona
Dimecres, maig 29, 2024

La ruta miraculosa

Trobada organitzada pel FET amb quatre Portants de l’Aigua de Sant Magí. D’esquerra a dreta, Joan Garcia, Carles Baches, Joan Domènech i Laia Sanahuja. Foto: David Oliete.

Una desena de pobles i seixanta-sis quilòmetres separen les dues ermites de Sant Magí: la de la Brufaganya i la del Portal del Carro. El camí dels Portants de l’Aigua de Sant Magí, a la qual se li atribueixen propietats miraculoses, té una parada important aquest agost: la trentena Baixada de l’Aigua. I, amb aquesta, el repte de continuar engrescant els joves i de promocionar aquesta activitat plena de tradició, història, cultura i fe.

Cada 17 d’agost, a trenc d’alba, comença una experiència nova. Carros, cavalls i portants s’activen i inicien una ruta que ja se saben de memòria i que travessa camins i carreteres. L’ermita predilecta que els ha acollit i resguardat durant la nit els acomiada encomanant-los allò més valuós que té: un element que és alhora un símbol i la seva font de vida.

La Baixada de l’Aigua de Sant Magí celebra enguany la 30a edició

L’aigua és traslladada i custodiada gelosament al llarg dels dos dies de recorregut. I el trajecte, que de fet és una baixada, es fa dur i exigent: quan la canícula tot just encara cueja i el sol fa de les seves, l’asfalt se sobreescalfa i la carretera es fa interminable. Hores i hores per estar a soles amb els pensaments com tot bon peregrí, pobles que passen i, finalment, la nit a Bràfim, que sort que refresca. I, l’endemà, el mateix: sol, calor i set, amb el ritme metòdic dels cavalls. A la tarda del dia 18 d’agost, vigília del patró, arriben amb el tresor a la ciutat, on se’ls rep amb tots els honors: l’aigua torna a ser a Tarragona. És festa major.

“És dura, per què enganyar-nos, la Baixada no és fàcil per la calor, les hores i la carretera i hi ha moments en què sembla que no pots més, però per a naltros és molt especial, es crea un gran ambient de solidaritat i ho vivim amb molta alegria”, reconeix la Judit Marquès, amb un punt d’orgull.

El ‘FET’ parla amb veterans i joves portants d’aquesta activitat plena de tradició i fe

Per a molts, els tres dies que passen entre Sant Magí de la Brufaganya, a Pontils, i l’ermita del Portal del Carro, a la Part Alta de Tarragona, són una prova de fe. Per a molts d’altres és una qüestió de tradició i de cultura. “Portar l’aigua és un servei a la ciutat, és una cosa que, per sort, podem fer”, reivindica el Joan Domènech, un dels més joves. Tots semblen coincidir-hi plenament.

La seu de la Confraria de Sant Magí, al costat de l’ermita del patró de Tarragona, és l’escenari d’una trobada promoguda pel FET entre membres veterans i novells dels portants de l’aigua. La proximitat amb la font d’on brolla l’aigua medicinal els dies de Sant Magí el fa un indret adequat per a la conversa, ja que, a més, és el punt neuràlgic de la festa major “petita” de la ciutat.

“la baixada és exigent per la calor, les hores i les carreteres”

“Com bé diu el Joan, el que fem és un servei a la societat, apropar aquesta aigua miraculosa a aquelles persones que hi tenen una fe concreta”, intervé Carles Baches, un dels portants amb més història a les espatlles. Ell va entrar a formar part dels Portants de l’Aigua de Sant Magí el 1996 i des d’aleshores no s’ha perdut cap baixada, sovint des de la secretaria de l’entitat. I continua: “Evidentment la protagonista és l’aigua, però la peça clau som els portants, que en mantenim la tradició!”

Uns portants que, diu, tenen tres missions: la de baixar l’aigua, entre el 16 i el 18 d’agost de cada any, la d’assistir a la professó de Sant Magí el 19 d’agost i la de participar a la trobada de famílies —una trentena— que es fa l’últim diumenge abans del dia del patró, a la Brufaganya. “Les famílies són una part fonamental de l’entitat, perquè són els qui ho porten tot, els qui s’encarreguen de preparar i muntar la Baixada”, explica Joan Garcia, primer president dels Portants, el 1995.

(…)

Aquest és un fragment del reportatge que publiquem íntegrament al número 60 del FET a TARRAGONA. La revista la podeu trobar a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Llibreria Soterrani.

Aquest i la resta de continguts els podem elaborar gràcies als nostres 700 subscriptors. Si no formes part de la comunitat del FET, et convidem a sumar-t’hi. Perquè el periodisme de qualitat i proximitat necessita el teu suport

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’

Si fas la subscripció aquesta setmana, et regalem els números 59 i 60 de la revista. I t’esperem la festa de celebració dels 10 anys que preparem pel 13 de setembre.

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here