15.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, febrer 20, 2024

Llarga vida a la dansa!

La Im.perfecta Dansa és una de les companyies que participen en el cicle estiuenc. Foto: Albert Nel·lo.

És ben sabut que la dansa serà l’encarregada d’obrir l’espai de la Tabacalera a la ciutadania, aquest estiu. Per fi, sembla que aquesta disciplina artística tindrà el paper protagonista que mereix en la programació cultural de la ciutat. De fet, Guillem Rius, tècnic d’arts escèniques de l’Ajuntament de Tarragona, afirmava en una entrevista que “cada cop veurem més dansa en cartellera”.

La Tabacalera acollirà el cicle d’espectacles de dansa d’aquest estiu

Així, seran tres dijous de juliol i un d’agost, a les 20:30 h, quan es podrà gaudir de dues peces de quinze minuts, de dues companyies diferents: algunes de casa i altres de fora. Per a la sessió inaugural, la del 7 de juliol, comptarem amb el talent i la màgia de les ballarines de La Im.perfecta Dansa, una companyia tarragonina amb recorregut a la ciutat. ‘Formicaio’, que és el títol de la seva proposta, vol dir formiguer en italià. Això ens ho expliquen la Raquel Rodríguez i la Júlia Miralles, dues de les tres integrants de la peça, qui també creuen que amb aquesta coreografia han aconseguit formular un producte diferent de tot allò que havien fet fins ara.

‘Formicaio’ és una peça de dansa experimental que viatja al subconscient de les persones

Partien d’una idea completament abstracta, que han anat consolidant al llarg de tot un any de treball creatiu, després de presentar la peça per primer cop al Festival sota la Palmera del 2021. Tracten el subconscient, l’erotisme inconscient, els somnis difusos… conceptes que les van portar fins al simbolisme de les formigues de Dalí, que elles encarnen vestint de negre i amb una màscara. Presenten, doncs, una dansa experimental que no entén d’individualitat i que fa que tres cossos s’integrin en un de sol. Elles mateixes detallen que, el fet de tenir una complexió molt semblant i d’anar amb la cara tapada, els permet confondre el públic i, fins i tot, generar-li unes emocions concretes.

A ‘Formicaio’, les ballarines busquen despistar l’espectador. Foto: Albert Nel·lo.

A l’altra banda de la programació, fent una mirada al dijous 4 d’agost, hi trobem ‘Un viatge a París’, d’Expans’Art Cia. En aquest cas, es tracta d’una peça contemporània amb un fil narratiu, que parla de la relació que podem tenir amb persones amb les quals coincidim només un cop a la vida, però que poden canviar-nos la forma que tenim de veure-la.

‘Un viatge a París’ tancarà el cicle de dansa amb un registre més narratiu

La Marie-Lou Renon, coreògrafa i una de les ballarines de l’espectacle, ens explica que el destí del viatge és París, pel vincle personal que ella mateixa té amb França i perquè bona part de les cançons de la peça són en francès, i les seves lletres marquen la coreografia. Sens dubte, Renon diu que el producte treballa profundament amb els sentiments i les emocions dels seus protagonistes i del seu públic, sense perdre de vista la realitat, amb objectes com una maleta, un diari o un telèfon mòbil.

Un viatge a París parla de les trobades casuals de la vida, amb dansa. Foto: cedida.

Tant des de La Im.perfecta com des d’Expans’Art viuen amb molta emoció l’arribada d’aquest cicle de dansa, que, segons afirma la tècnica d’arts escèniques de l’Ajuntament de Tarragona, Cristina Reig, es pretén que tingui una continuïtat durant tot l’any. A més, valoren molt positivament el fet d’haver servit d’enllaç amb companyies de fora del territori, que també visitaran la ciutat en el marc del cicle, per mostrar com és la dansa més enllà de la frontera provincial.

Miralles: “Ens agradaria que la Tabacalera es convertís en un lloc d’intercanvi artístic”

La màxima il·lusió, però, es troba en l’oportunitat d’estrenar el retorn de la Tabacalera, i que “sigui la dansa la que hagi aconseguit rehabilitar i obrir l’espai”, com diu Miralles, que juntament amb Rodríguez somia amb veure l’edifici convertit en centre creatiu, amb un munt de sales d’assaig. Una idea que ja llançava l’estimat Vicente Cañón, en l’article d’una servidora, fa uns mesos. Sembla que avancem. Bé, sigui com sigui, esperem que projectes com aquest tinguin una veritable continuïtat a la ciutat. Llarga vida a la dansa!

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here